От морето бе извадено тялото и на четвъртата жертва на наводнението

...
От морето бе извадено тялото и на четвъртата жертва на наводнението
Коментари Харесай

Намериха тялото на дъщерята на съдия Москова, четири са вече жертвите в Царево

От морето бе извадено тялото и на четвъртата жертва на наводнението в община Царево. От полицията в Бургас потвърдиха за Българска телеграфна агенция, че то е на дъщерята на арбитър Москова. 

Наводнението в община Царево взе четири жертви и нанесе съществени вреди на инфраструктурата в региона. Жертвите са двама мъже и две дами, заяви на брифинг в края на деня шефът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Бургас старши комисар Емил Павлов. Той добави, че на този стадий няма лица, които са безследно изчезнали или няма връзка с тях. 
До късния следобяд бяха разпознати три жертви на водната буря.Една от жертвите е ръководителят на Районния съд в Царево – арбитър Мария Москова, заяви министърът на правораздаването Атанас Славов. По-късно през деня с катер на „ Гранична полиция “ от водата в морето бе извадено тялото и на четвъртата жертва. От полицията в Бургас потвърдиха за Българска телеграфна агенция, че то е на дъщерята на арбитър Москова. 

ще бъдат изцяло източени, тъй като са с нарушени стени, оповестиха от Община Царево. Кметът на общината Георги Лапчев заяви, че ще започне спешен ремонт на язовирните стени, защото мощната вълна в резултат на преваляванията е нанесла нарушавания. 

В региона на община Царево е оказана помощ на всички, които са декларирали нужда, в това число и на бременна жена. Доброволци вземат участие в почистването на инфраструктурата в с. Велика след наводнението. Отворен е пътят за с. Фазаново, оповестиха от общината. 

Очаква се на следващия ден да започне монтажът на металния мост на пътя Царево- Ахтопол, съобщиха от пресцентъра на МРВ - Бургас. Всички детайли на краткотрайното оборудване се транспортират и се чака се да бъдат на място до на следващия ден сутринта. Също по този начин се чака да дойде екскаватор, който да спомогне за демонтажа на компрометирания мост.  
След пропадането на мост, който свързва общинския център Царево със селата Варвара, Синеморец, Резово и град Ахтопол, бе осигурен алтернативен маршрут. 

Възстановява се поетапно водоподаването в обитаемоте места, наранени от наводненията, оповестиха от държавната осведомителна работа. Всички екипи на ВиК-Бургас са на терен и работят. Възстановено е водоподаването при Караагач и Лозенец. Утре по обяд ще бъде възобновено и водоподаването в Резово, след замяна на помпа. В Бродилово, където също се чака подмяната на изгоряла помпа, има обезпечена вода за два дни. В село Заберново няма вода, закарана е водоноска. Има проблем с довеждащ кабел към помпената станция. Ще се извика външна лаборатория, с цел да се открие точното място на повредата, оповестиха още от държавната пресслужба. 

Работи се по канализацията в Царево и Караагач, само че към момента не е възобновена - евентуално ще е нужен спомагателен външен запас. Пробите от водата от язовир “Ясна поляна ” към този момент са в норма. Работи се по изпомпване на водата от Пречиствателна станция „ Царево ” - тя е най-пострадала, след което взаимно с EVN ще се извърши ремонт на ел. уреди. Токът в Арапя е пуснат. Осигурена е техника от ВиК-Пловдив и техника от ВиК-Стара Загора. 

Екипи на Агенцията за обществено подкрепяне стартират посещения в засегнатите от наводнението в Царево обитаеми места, с цел да окажат оптимално бързо поддръжка на потърпевшите хора. Първоначално ще бъдат посетени селата Кости, Варвара и Лозенец и град Ахтопол, оповестиха от Министерството на труда и обществената политика. Социалните служащи ще осведомят хората за всички благоприятни условия за обществена, финансова, психическа и здравна поддръжка. Те ще им спомагат за попълване на заявки за еднократна помощ до 1512 лева за покриване на разноски за жизненоважни потребности като храна, вода и медикаменти. Ще бъде основана организация за оптимално бързото ѝ разпределяне на фамилиите, които дават отговор на нормативните условия за това.

Посещенията в останалите наранени обитаеми места ще стартират от петък, когато приключат дейностите по почистване на инфраструктурата и откакто обществените служби получат информация от спешния щаб в община Царево за потърпевшите фамилии и парцели. 

Министерството на околната среда и водите се включи в антикризисните дейности на българските институции. Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ (БДЧР) задейства своето оперативно звено и следи за положението на водните течения. Особено внимание се обръща на водите, излизащи от двата общински микроязовира в община Царево. Следи се с нараснало внимание и оттокът на река Велека, осведомят от Министерство на околната среда и водите.

Министерството на защитата продължава да следи ситуацията и остава в подготвеност за оказване на помощ и включване на военнослужещи и високопроходима техника в избавителните и възстановителни действия, както и за реализиране на логистика за превоз на хора и товари и обезпечаване на генератори, според условията на образувания спешен щаб към Община Царево. 

От Община Царево насочиха зов към всички искащи да оказват помощ с непринуден труд и материални дарения да съгласуват дейностите си със специализиралите служби и организации. Телефонът, на който на доброволците ще бъде давана информация, е 0590 55018. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР